Luisterhoornworger

 

 

CALAMUS AUDITORIUS / VAR. PLATFORMIENSIS / FAM. CONVULVULACEAE

 

Deze installatie werd ontwikkeld in maart 2010 op Platform3, Ruimten voor Hedendaagse Kunst te München, en hier ook voor het eerst tentoon gesteld.

De luisterhoornworgers stammen uit de familie van de “Convulvulaceae” en staan voor een nieuwe communicatieve plantensoort.

Hun bijzonderheid bestaat erin dat zij wild woekerend alle hindernissen overwinnen die de “waarheid” verdoezelen of belemmeren. Met hun bloeiende kelken bereiken zij rechtstreeks het oor en geven de onverbloemde “waarheid” akoestisch weer.

 

De Luisterhoornworger I was een project, dat De Muynck uitvoerde op Platform3 naar aanleiding van de jaarlijkse tentoonstelling en de “Open studio’s”. Zo werden de kunstenaars, die er hun ateliers hebben, en hun werken op een interactieve manier voorgesteld.

De installatie van de Luisterhoornworger was uitgestald in de gang (zie foto). De bezoekers konden, vooraleer ze een atelier betraden, door middel van luisterkelken meer informatie bekomen omtrent de werkelijke achtergrond van elk artistiek werk in de respectieve expositieruimte.

Deze informatie werd gebaseerd op vooraf zorgvuldige, diepgaande psychologische gesprekken. Uit dit materiaal, in combinatie met sound werden audioclips gecreëerd. Dit geeft direct en emotioneel weer wat de kunstenaars en kunstenaressen motiveert en beweegt, en geven de samenhang van de werken met het leven weer.

Het werd al snel duidelijk dat de psycho-artistieke benadering een diepere en meer gediversifieerde toegang toelaat tot het begrijpen van het artistieke werk; dit in tegenstelling tot andere kunstwetenschappelijke benaderingen.

Het aroma van de plant uit haar verschillende bloeiende kelken of informatiebronnen biedt ons een dieper en ruimer inzicht in de werken.

 

Samenwerking tussen: Jovanna Banjac, Rita De Muynck, Nana Dix, Susanne Hesping, Monika Humm, Jessica Kallage-Götze, Masayo Oda, James Sutherland, Stefanie Unruh, Silvia Wienefoet en Anne Wodtke     
Elektro-akoestiek: Franz Raps         
Techniek: Heinrich Lauer     
Idee & concept, installatie, audioclips: Rita De Muynck

 

item1