Hout geheugen: Gabriele Münter & Wassily Kandinsky

 

1 Houtgeheugen_Gabriele Münter_Boom

 

Op aandringen van haar levenspartner Wassily Kandinsky, kocht Gabriele Münter in 1908 een huis in Murnau (bij Garmisch-Partenkirchen), dat zij later samen met haar kunstverzameling aan de stadsgalerij Lenbachhaus in München overmaakte.

Zo’n tien jaar geleden werden op de weg naar het Münter-huis omwille van wegwerkzaamheden meer dan honderd jaar oude linden geveld.

Als De Muynck dit te weten kwam, stelde zij zich voor, dat deze bomen in hun jonge jaren Gabriele Münter en Wassily Kandinsky bijna dagelijks “gezien” hadden en zo het beeld van deze mensen in hun “houtgeheugen” hadden opgeslagen.

Ze kocht de resterende stukken van deze linden op.

Naar aanleiding van het 100 jaar jubileum van de aankomst van Münter en Kandinsky in Murnau (2008), bevrijde zij het “houtgeheugen” van deze linden.

 

2 Gabriele Münter & Wassily Kandinsky kijken naar links & rechts

“Sculptuur met twee gipshoofden en een 110 jaar oude linde” symboliseert zowel de artistieke als de privé situatie van beide protagonisten.

 

3 Gabriele Münter _ Portret

Portretstudie van Gabriele Münter, waarbij de artistieke methodes van het contourtekenen en het achter-glas-schilderen – procedés die Münter heel graag gebruikte naast haar schilderijen – samen gebracht zijn.

 

item1