Klank van Kleuren

 

 

Rita De Muynck had sinds 1993 een techniek ontwikkeld waarmee zij onder zelf-geïnduceerde, geleide trance experimentele synesthesieën van beeld en klank kon uitlokken. Dit in tegenstelling tot het pure additief-associatieve schilderen op muziek.

 

Op die manier creëerde zij op basis van uitgekozen stukken van hieronder vermelde  hedendaagse vrouwelijke componisten een cyclus schilderijen, waarin verschillende gemoedstoestanden en ervaringen systematisch opgebouwd werden. Aansluitend schreef de dichteres Alma Larsen gedichten bij de schilderijen, zonder zelf de muziek te horen.

Er werd een link gelegd van “Fest oder la Joie de Vivre” tot “Requiem”. Deze klankbeelden, in de echte zin van het woord, werden tijdens de tentoonstelling in München in de GALERIE DER KÜNSTLER onder synesthesie bevorderende omstandigheden aan het publiek getoond. Dit project werd opgevoerd naar aanleiding van het 10-jarige jubileum van musica femina in München.

 

Tijdens de tentoonstelling werd het publiek eerst in een “klanksluis” in een bepaalde trancetoestand gebracht. Daarbij ontvingen zij specifieke suggesties die o.a. de waarneming van synesthesieën (kleuren-horen) inhielden. Gelijktijdig werd de ruimte in gekleurd licht gedompeld. Aansluitend namen de bezoekers voor ieder schilderij plaats en hoorden respectievelijk ofwel de originele muziek ofwel een gedicht.

Na de voorstelling zette een groot aantal van de bezoekers zelf spontaan de synesthesie door en “zag”, “voelde” ook fysieke bewegingen, dansen. Het kleuren-horen schakelde het waarnemen zichtbaar naar een hoger niveau. De bezoekers getuigden nadien van een zeer intensieve en diepgaande belevenis van het beeld en konden zich, alhoewel leken op artistiek gebied, deels deze beleving en zelfs details in de schilderijen nog jaren later gedetailleerd herinneren.    

 

De talrijke positieve feedback en ervaringen inspireerden De Muynck later zelf geluidsynesthesieën te ontwikkelen en bij haar beeldende kunstwerken en als geluidscollages toe te voegen.

 

Opmerking: Dit experiment werd uitgevoerd onder specifieke psychologische voorzorgsmaatregelen en is niet geschikt om door niet-professionelen te worden uitgevoerd.

 

Multi-media-installatie
Synesthesie van schilderkunst, muziek en dichtkunst
GALERIE DER KÜNSTLER, München, oktober 1998

Schilderijen: Rita De Muynck          
Muziek: Gloria Coates, Dorothee Eberhard, Adriana Hölzky, Eun-Sil Kwon, Uschi Laar, Helga Pogatschar
Gedichten: Alma Larsen       
Wetenschappelijk advies: Prof. Dr. Toni Forster   
Sprekers: Rüdiger Ullrich, Rita De Muynck           
Foto’s: Alma Larsen, Jean Marie Bottequin           
Idee en concept: Rita De Muynck

item1